Banda LED este o tehnologie noua care aduce forme noi si versatile de iluminat. Sunt mai multe variante , in mare parte acestea au urmatoarele caracteristici :
- Leduri individuale emitatoare de lumina montate pe o placa de circuit flexibila si ingusta
- Functioneaza la curent continuu de joasa tensiune
- Sunt disponibile intr-o gama larga de culori
- Se vand la rola de 5 metri , se pot taia la o anumita dimensiune si contin dublu-adeziv pe spate pentru montaj
Anatomia benzilor LED
Banda LED are latimea undeva in jur la 1 centrimetru ( 8-10-12mm) si 5 metri in lungime. Acestea pot fi taiate la lungimi specifice folosind doar o foarfeca de-a lungul liniilor de taiere, situate deobicei la fiecare 3 centrimetri.
Aceste leduri emitatoare sunt montate deobicei pe placa de circuit la o densitate de 60-120 leduri / metru, dar pot fi si variante cu o densitate mai mica sau mai mare de leduri/metru de banda . Culoarea luminii si calitatea ledurilor determina culoarea generala a luminii si calitatea benzii LED.
Spatele benzilor led include un dublu-adeziv pre-aplicat . Pur si simplu, indepartati folia de pe dublu-adeziv si montati banda led pe orice suprafata. Datorita flexibilitatii benzii , banda led poate fi montata pe orice suprafata.
Determinarea luminozitatii
Luminozitatea este determinata utilizand lumenii metrici. Spre deosebire de becurile cu incandescenta, benzile LED pot avea niveluri diferite de eficienta, astfel incat o putere nominala nu este intotdeauna semnificativa in determinarea puterii reale de lumina.
Luminozitatea benzii led este deobicei descrisa in lumeni per metru. O banda led calitativa ar trebuie sa furnizeze cel putin 450 de lumeni per metru.
Luminozitatea este in principiu determinata de 3 factori :
- Putere luminoasa si eficienta ledului
- Numarul de leduri/metru
- Consumul de putere al benzii
O banda led fara o specificatie in lumeni a luminozitatii ar trebui de asemenea sa nu fie interesanta din punct de vedere al cumparatorului. Totodata, ar trebui urmarite benzile led low-cost care au o putere mare de luminozitate, deoarece acestea pot supraalimenta led-urile pana la defectiunea prematura.
Densitatea LED-urilor si consumul de putere
Puteti intalni diverse nume ale LED-urilor precum 2835, 5050, 3528. Acestea arata dimensiunea fiecarui LED, dar cel mai important la o banda led este numarul de LED-uri per metru si consumul de putere.
Densitatea este importanta in determinarea distantei intre LED-uri si daca vor exista sau nu puncte fierbinti vizibile si puncte intunecate intre LED-uri. O densitate mare de leduri va furniza deobicei cel mai bun efect de iluminare si distribuit foarte uniform.
Apoi va trebui sa luati in considerare consumul de putere. Acesta ne arata cantitatea de putere pe care sistemul o va consuma, deci acesta este important pentru a determina costul electricitatii si specificatiile necesare surselor de alimentare pentru banda led.
Optiuni de culoare pentru banda led : Alb
Banda LED este disponibila in diverse nuante de alb sau culori. In general , lumina alba este cea mai utilizata si populara optiune pentru aplicatii de iluminat interior.
Pentru a descrie diferitele nuante de alb, temperatura culorii si indicele de redare a culorilor ( CRI ) sunt doua valori de care trebuie sa tineti cont.
Temperatura culorii este masurarea a cat de calda sau rece este lumina culorii. Lumina calda este undeva in jurul valorii de 2700K, natural 3000-3500k , iar rece de la 4000k in sus .
CRI este o masura a modului de exactitate a culorilor sub sursa de lumina. Sub o banda LED cu CRI scazut, culorile pot aparea distorsionate , spalate sau imposibil de distins. Produsele LED cu CRI ridicat ofera o lumina care permite obiectelor sa apara asa cum ar aparea sub o sursa de lumina ideala , cum ar fi o lampa cu halogen sau lumina naturala.
Optiuni de culoare pentru banda led : Culori fixe sau variabile
Uneori, este posibil sa aveti nevoie de un efect de culoare puternic si saturat. In aceste situatii, banda LED colorata poate oferi un accent deosebit si efecte de iluminare teatrala. Sunt disponibile culori din intregul spectru vizibil : violet, albastru, verde , chihimbar, rosu si chiar ultraviolete sau infrarosu.
Sunt doua tipuri de banda led colorata : culoare fixa si cu schimbarea culorii . Cele fixe au o singura culoare si principiile de operare ale acestei benzi sunt la fel ca ale celor albe. O banda led care schimba culoarea are mai multe canale de culoare pe o singura banda led. Cel mai elementar tip include rosu, verde si albastru cunoscut si sub denumirea de RGB, permitandu-ti sa ai o gama variata de culori mixand aceste culori de baza. Unele vor permite controlul dinamic al reglajului temperaturii culorii albe ( banda led RGBW sau RGBCCT care contine o nuanta de alb sau Dual White ) cat si a nuantelor RGB.
Surse de alimentare
Majoritatea benzilor led sunt configurate sa functioneze la 12V sau 24V . Cand utilizati o sursa standard de alimentare de retea 220V, puterea trebuie convertita cu ajutorul unei surse de alimentare pentru a avea o tensiune necesara alimentarii benzilor LED.
Asigura-te ca sursa de alimentare are destula putere pentru a putea utiliza banda LED ( amperaj, wati ) . Puteti determina consumul de putere al unei benzi LED utilizand urmatoarea formula :
- Puterea = puterea benzii per metru x lungimea benzii led
Exemplu : Daca aveti o banda led care consuma 12W / metru , iar lungimea este de 5 metri, atunci consumul de putere va fi de 60W.
Cum se conecteaza banda led
Conectarea benzilor led depinde de mai multi factori. Puteti conecta banda led direct la o sursa de alimentare sau sursa de alimentare la un controler, iar controlerul impreuna cu banda led, pentru a avea control asupra benzii led ( dimare, schimbara culorii , luminozitate etc ).
Pentru conectarea benzilor led intre ele , puteti folosi conectori speciali sau daca sunteti familiarizat si confortabil cu lipirea, de multe ori aceasta va poate oferi cea mai eficienta si flexibila solutie .
Profile de aluminiu pentru banda led
In ciuda versatilitatii si usurintei lor de utilizare, benzile led nu sunt altceva decat placi de circuite. Montarea acestora intr-un profil de aluminiu, impreuna cu un capac difuzor, poate imbunatatii semnificativ estetica unei instalatii de iluminat.
Profilele de aluminiu sunt bucati de aluminiu in forma de V sau U. Banda LED este plasata in profil cu ajutorul dublu-adezivului de pe spatele ei . Apoi in partea de sus a profilului, vine un capac difuzor care dispersa lumina.
Benzile LED cu o cantitate mai mare de putere consumata se pot incalzi, astfel profilele de aluminiu pot ajuta la disiparea caldurii benzilor LED , dar in principal acestea sunt necesare in scopuri de montare si difuzie a luminii benzilor LED.